Брюксел и ЮНЕСКО с конференции в Созопол

Созопол е шестия европейски и единствения български град,член на Лигата на историческите и достъпни градове. В престижния клуб на историческите градове със световно значение са още два италиански града Торино и Лука,френския Мюлуз,испанския град Авила и Виборг, Дания.

 

Признанието в европейски мащаб дойде след активната и последователна работа в продължение на няколко години  на община Созопол съвместно с Фондация“Созопол“. Созопол ще бъде домакин на на Международен форум на Европейския център за фондации в Брюксел на тема „ Созопол-древен и непреходен,жив и достъпен за всички“. 

Форумът ще се проведе на 5 и 6 юни 2014 г. и в него ще вземат участие представители на 11 фондации, работещи в сътрудничество с общинските администрации на шесте европейски града, за осигуряване на достъпна среда за хора със специфични възможности до културното наследство и градската среда. Ще бъдат дискутирани нивото на достъпност на Созопол,възможностит за неговото подобряване и последните подобрения на достъпната среда,извършени в другите градове от Лигата на историческите и достъпни градове.

Признание за усилията,които полага местната власт, неправителствените организации и гражданите на Созопол за опазване и популяризиране на природното и културното наследство, както и за създаване на благоприятни условия за развитие на културен туризъм и утвърждаването на Созопол като предпочитано място, е Международния форум,който ЮНЕСКО ще проведе в града.

Представители на 100 държави-членки на ЮНЕСКО ще участват в международен форум на тема „Ролята на младежта за опазване на материалното и нематериалното културно наследство”, който ще се проведе от 27 септември до 1 октомври в Созопол.

 В продължение на няколко дни представителите на ЮНЕСКО ще разискват възможностите и начините за образование на младежите за културното наследство,използване на възможностите на културата в полза на развитието, както и повишаване ангажираността на гражданското общество към популяризиране на културното наследство. 

Организатори на събитието са община Созопол, която работи за развитието на града като конгресен център и Фондация „Созопол”, която е член на ЮНЕСКО и работи по културни проекти в цялата страна.  Международния форум ще се проведе под патронажа на президента Росен Плевнелиев  и Министерство на културата.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови