Средновековна църква откриха в Созопол

Стенописи от средновековна църква откриха археолози по време на спасителните разкопки,които предшестват  строителството на пречиствателната станция в курортния град.

Няколко много добре запазени участъци от зидове на храма и метален кръст дават основание на археолога  от БАН Явор Иванов и директорът на Археологическия музей в града Димитър Недев да предположат, че църквата е от периода 9-10 век и е първата, открита извън средновековните крепостни стени на  древния Созополис.

По време на разкопките в този участък археолозите откриха  пет добре запазени скелета и няколко древни монети, една от които е т.нар. „аполонийка“. Артефактите са от периода 2-4 в.пр.н.е. и са открити на нивото на средновековната църква.

Спасителните разкопки, които се извършват в рамките на  проекта за водния цикъл на Созопол разкриха много нови и уникални находки, които ще бъдат показани на широката публика в специална експозиция. Археологическата изложба е планирана за празника на Созопол,който се чества на 17 юли.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови