Бизнесмени атакуват язовирите в община Средец

Предстои изграждането на две нови ферми за отглеждане на риба

 

На територията на община Средец има шест големи язовира, като два от тях- язовир „Пъздерковица“ и язовир „ Дачковица“  в землището на с. Момина църква се ползват за напояване, сочи справка в Басейнова дирекция-Варна. Останалите общински язовири са предназначени за риборазвъждане.

Към яз.“Малката река“ край Средец има проявен интерес за изграждане на ферма за отглеждане на риба. Инвеститорът ВАМ 13“ ЕООД от гр. Средец е поел ангажимент да извърши реконструкция и ремонт и да пусне в експлоатация рибновъдната ферма. Интересът към язовира, който е сред любимите за запалените рибари не само от Средец, но и от Бургас, е оправдан заради потенциала, който има големия водоем и интереса към него.

Не така стоят нещата по отношение на малкото язовирче в землището на с. Драчево, но въпреки това и язовира в местността „Габрака“ е привлякъл интереса на потенциален инвеститор. „Агроферм-Сервиз” ЕООД е заявила инвестиционно намерение да извърши ремонт, реконструкция и да пусне в експлоатация ферма за отглеждане на риба. 

Според рибарите-любители на сладководен риболов, все повече намаляват язовирите със свободен достъп. Общините, обаче трябва да си пълнят бюджетите и да създават благоприятна бизнес среда.

И другите три по-големи язовира на територията на община Средец са преднадзначени за риборазвъждане. Това са яз. „Върлата река“ край Средец, яз.“ Зорница“ в землището на с. Зорница и яз. „Голямата река“ край средецкото село Светлина.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови