Кметът на Средец не може да се справи със собствените си затлачени дерета

Община Средец няма необходимите средства, за да разчисти затлачената река Факийска. Това призна кметът инж. Иван Жабов пред Gramofona.com.

Градоначалникът реагира така на сигнала на жителите от село Голямо Буково. Речното корито там е пълно с дървета и растителност, а местните сие страхуват, че при по-силен дъжд това може да доведе до наводнение. 

„Хората са притеснени там, че при по-голям дъжд реката може да влезе в къщите им“, призна инж. Жабов.

Кметът уточни, че местната администрация кандидатства с два проекта пред Комисията за защита от бедствия и аварии. Единият е именно за Голямо Буково. Ако няма държавно финансиране обаче, местната администрация няма необходимия финансов ресурс, за да наеме техника и да почисти затлачената река, обясни Жабов. 

Вторият проект е за възстановяването на моста между Средец и Белила. Съоръжението е подкопано от пороите още преди две години.

В най-застрашената от наводнения община Камено въпросът не стои по този начин. Там кметът Жельо Вардунски е почистил общинската част на деретата, но за държавата „не е приоритет“ да си оправи своята част. Затова проблемът виси и ще лъсне при следващия обилен валеж.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови