Гладиаторски шлемове от римската епоха в Общински исторически музей - Царево

Скулпторът Васко Бърдаров и дизайнерите Лилия Колева-Бърдарова и Емилиян Бонев, от Бърд-АРТ студио, гостуват в музея в гр. Царево с изложбата „Гладиаторски шлемове“.

 

22 великолепни модели, вдъхновени от историята на Вечния Рим, ще красят зала III на царевския музей от 14 август до 20 октомври.

Авторите имат дългогодишен опит в Киностудия Бояна, изработвайки реквизит и костюми за филмите „Цезар”, „Спартак”, „Херкулес”, „Ханибал”, „300“, “Зараждането на империята” и др.

Респектирани от силата и мощта на мъжете, които са  носили шлемовете, творците показват великолепни модели, превърнали се в емблеми за епохата си. Скулптурирайки всеки детайл, до най-малки подробности, творците превръщат гладиаторските шлемове в микс от съвременна технология и древен занаят. Предметите в експозицията са в естествени размери. Изработени са от стъклопласт в комбинация с метал, изкусно  нарисувани и патинирани, за да се запази автентичността и да се затвърди внушението за обекти от миналото, преоткрити чрез съвременния поглед на авторите.

Гладиаторските шлемове в тази изложба са възможност да се вгледаме отблизо в античността, да осмислим историята от детайлите към общото, да си представим бит и ежедневие, отдалечени на 2000 години от нас.  

 

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови