Министър Танева в Царево: 4.3 млн. лв. за сектор „Пчеларство” за 2016 г.

Около 4.300 млн. лв. е ресурсът, който е предоставим за подкрепа на сектор „Пчеларство” за тази година.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на ХIII Фестивал на странджанския манов мед в Царево.

За миналата година производството е около 11.400 тона, за които 9.400 е за износ. 

България е получила одобрение на първата нотификация по ПРСР, в нея една от основните промени е поисканото одобрение на мярка по агроекология за осигуряване на разнообразна паша на пчелите и вече е одобрена. 

„Тази мярка бе одобрена с различни условия, с изискване за мобилни пчелини в територии, които са защитени в НАТУРА 2000 и в териториите на НР1 и НР2 с различни природни ограничения, има и срокове, в които тези мобилни пчелини трябва да пашуват на тези места, условия за отстояване. Плащането, което ще се получи е на стойност 15.37 евро на пчелно семейство”, допълни министърката.

„Идеята за мярката възникна в началото на моя мандат, точно на такова изложение. Радвам се, че година и половина по-късно, такава е процедурата, все пак мога да предоставя тази възможност на пчеларите да се възползват от европейската подкрепа по ПРСР. Надявам се, това да подкрепи ръста и на този сектор”, поясни земеделският министър.

По повод откриването на тринадесетото издание на фестивала, производителите на манов мед получиха поздравителен адрес от зам.- председателя на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Пожелание за по-добра реколта и успешна година отправи днес към производителите и Народният представител  на ГЕРБ от Бургаски избирателен район Румен Желев. Кметът на община Царево Георги Лапчев приветства всички гости, които уважиха днес събитието и  отправи пожелание към пчеларите за повече продукция през следващия сезон.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови