Странджанският народен певец Костадин Михайлов представи новата си книга      

Запомнящо се представяне на третата си поред книга ,,Фолклорният цвят на Странджа“, направи странджанският народен певец Костадин Михайлов. Израснал в с. Бродилово, община Царево, Костадин Михайлов не спира да изследва и изучава културното наследство във фолклора на Странджа.

След книгите му ,,Теренна фолклористика и теория на народната музика в Странджа“ и ,,Кратка история на село Веселие“, ,,Фолклорният цвят на Странджа“ е плод на осем годишния труд. Той провежда проучвания  от къде водят началото си песните, музикантите и изпълнителите на странджански народни песни. Изследвани са 29 населени места в странджанските общини, като най-подробно се спира на родното си село Бродилово. Костадин Михайлов запознава читателите с най-старите, така наречени ,,панагире“ в Странджа: Църногорския (в Малко Търново), Дерекьовския, Узунджовския, Лефтерския и др. 

Поместени са исторически данни за музикалните инструменти и певци, създаващи облика на странджанската народна песен. В книгата има около 100 автентични народни песни, събирани от него самия на терен. Разказва се за най-големите и известни странджански народни изпълнители, някои от които не са вече между нас, но са оставили трайна следа във фолклора ни: Магда Пушкарова, Георги Павлов, Иван Полинчев и др. И стига до сегашните Георги Германов, Янка Рупкина и Жечка Сланинкова. Все  имена пред които младият народен певец се прекланя и от които се учи.

,,Фолклорният цвят на Странджа“ разглежда  цялостния бит и култура на местното население – облекло, нрави и обичаи. Книгата е насочена към фолклористи, историци, филолози и любители на странджанския край и фолклор.

В представянето на книгата си 1 април Костадин Михайлов отправи поздрав към присъстващите като изпълни странджански народни песни. Участие още взеха Детска Фолклорна Формация „Нестинарче“, с ръководител Златка Ставрева; солистката на Детска Фолклорна Формация „Урдовиза“ от Китен, община Приморско - Мария Кисьова; Георги Илиев, Златка Петкова и оркестър „Нестинари“ от Царево.

Вечерта завърши с голямо странджанско хоро на площада пред читалището. 

Автор Марияна Недялкова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови