Ето още от прекрасните изрисувани фасади на Ахтопол

Хейтъри негодуват срещу изкуството на световно известните художници, искат да боядисат калканите

Ахтопол стана арт сцена на най-мащабният международен фестивал за градско изкуство в България - We All Write.

Фасадите на къщите и оградите грейнаха с нова визия. Стар морски вълк, Смешен октопод върху автомобил, риби-чудовища, гмуркач с велосипед, градска русалка – това са само част от картините, които останаха след фестивала.

Художници от четири държави се събираха в Ахтопол, за да превърнат целия град в произведение на изкуството. Те изрисуваха о30 стени на частни сгради в морския град в рамките на фестивалната седмица от 12 до 18 юни. 

Целта на организаторите от сдружението „140 ИДЕИ” е да превърнат Ахтопол, община Царево, в дестинация за арт туризъм на Българското Черноморие. 

Във фестивала участваха световно известни фасадни художници като Алфонсо Алварез – AL, Маноло Меса, Corte, Tretze, Milu Correch, Faunagrafic, Rocket01, 140 Ideas, Arsek & Erase и много други.

Артфестивалът обаче стана трън в очите на много хейтъри. Част от местните дори се заканват да плеснат една боя върху картините, които ги загрозявали.

Даваме мнението на две от критикарките, като сме пооправили правописа им, за да не боде много очите:

Mariq Qnkova 

Тук е показано само хубавото, а защо не покажете това което не е за гледане или не виждате, грозното. Толкова ли е черен градът, че повечето неща са чернилка. За подигравка ли са хората, защо не показваха какво ще правят, сега ще се налага да си ги пребоядисваме.

Iliana Lazova 

В момента съм във град Ахтопол. Картините не са лоши, но тематиката е неразбираема, за хората, които ценят естетиката. Не бих си предоставила къщата, срещу каквито и пари , за да изрисуват нещо , което дори не може да се формулира като изкуство.

Дано си заслужава за тези , които са го направили! Това, което виждам, е че от прекрасно изглеждаща визия на къща,е  направено нещо много грозно. Обикновено се прави обратното. /От грозно нещо се прави красиво!/ .

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови