Танцът върху жарава привлече многобройни туристи в с. Българи

И тази година богата програма съпътстваше традиционните нестинарски игри в чест на „Св. св. Константин и Елена” в село Българи, Община Царево.

Всяка година празникът привлича вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо древния обичай – Нестинарство в село Българи, община Царево. Единствено в село Българи старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Празничната програма започна сутринта в 10:00 с провеждане на традиционен нестинарски обред. 

От 13:00 часа в посетителски информационен център ,,Пътят на нестинарството“ се представи прожекцията на българския 3D документален филм ,,Стъпки в огъня‘‘. Всеки желаещ можеше да разгледа автентична фотоизложба на нестинарския обред.

Кметският наместник Недка Лапчева и инж. Георги Лапчев - кмет на община Царево поздравиха жителите и гостите, присъстващи на празника на селото. Организаторите бяха подготвили и кулинарен базар, на който се предлагаха вкусни домашно приготвени ястия. 

За веселото настроение на всички имаше и богата фолклорна програма с участието на Фолклорен ансамбъл ,,Царево‘‘ към НЧ ,,Георги Кондолов 1914“ град Царево с ръководител Христо Йорданов.

Кулминацията на вечерта бяха нестинарските игри, които всяка година спират дъха на стотиците присъстващи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови