В Царево: Откриват вело и пешеходна алея по трансграничен проект

На 24 август 2022 г. на церемония в град Царево официално ще бъде открита новата вело и пешеходна алея, изградена по проект “Пътища към наследството” /”Roads to the heritage”/ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg - IPA CBC България-Турция 2014-2020.

Гости на събитието ще бъдат Генералният Консул на Р Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел, г-жа Станка Димитрова – представител от Управляващия орган на програмата МРРБ, г-н Юксел Акъш – Зам. - генерален секретар на партньора по проекта Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция, представители на програмата от Анкара и Одрин, Р Турция, експерти от Секретариата гр.Хасково, екипите по проекта, общинска администрация, общински съветници и граждани. Ще бъде извършен водосвет за здраве и благоденствие.

Децата от Велоклуб Царево ще се включат в състезание по новата алея, а гостите на събитието ще направят обиколка по алеята.

По проекта е изградено продължение на крайбрежната алея в кв. Василико, гр. Царево до църквата „Успение Богородично“. 

Строителните дейности включваха изграждане на пешеходна и велоалея с асфалт и щампован бетон, както и благоустрояване на района по протежение на трасето, което преминава покрай Старата мелница и пред детската площадка в кв. Василико. Там са обособени две панорамни площадки, представляващи зони за отдих, с пейки с перголи и павирана настилка, която от високо изглежда като две очи. 

Също така бяха асфалтирани околните улици „Черковна“ и „Н. Чудотворец“, както и нова тротоарната настилка по тях. По алеята се изградиха осветителни тела, поставени пейки, кошчета, стойки за велосипеди и стенд с инструменти за ремонт. След символичното откриване на новия обект се проведе пресконференция за представяне резултатите и официално закриване на проекта. Събитието е двудневно, като на втория ден - 25 август, гостите ще посетят гр. Ахтопол и ще разгледат местните забележителности.

Основната цел на проекта е подобряване на достъпа до културно – исторически забележителности „Стара мелница“ и Храм „Свето Успение Богородично“ за Община Царево и подобряване на достъпа до природно наследство – пещера Дупница за партньорите ни по проекта - Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция. 

Освен строителните работи по обектите, по проекта се проведоха срещи на екипите и администрациите, с което се цели да се засили трансграничното сътрудничество между двата региона и повиши административния капацитет, както и да бъдат планирани нови съвместни проекти. 

Цел на проекта е и повишаване на привлекателността на района и постигане на устойчиво развитие на културния и природен туризъм. 

Косвени резултати са подобряване на социално-икономическото състояние, чрез удължаване на туристическия сезон, увеличаване броя на туристите, посещаващи обновените обекти, повишаване на приходите от туризъм и инвестиции и възможност за заетост.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови