Кметът на Царево: Сградата на БГЦПО трябва да е за студенти, а не за бежанци /видео/

Мнозинството в общински съвет отхвърли идеята бившата сграда на БГЦПО гр. Царево да се ремонтира и да се използва за настаняване на бежанци от Република Украйна.

По отношение на докладна записка от Емил Георгиев Пейчев, Станислав Добринов Добрев, Станимир Стоянов Фешев, Димитър Георгиев Гочев и Дияна Стоянова Добрева-общински съветници от общински съвет Царево относно:

„Предоставяне базата на ДП БГЦПО гр. Царево „Българо-немски център“, находящ се на адре: гр. Царево, кв. Василико, ул. Нестинарка №2, п.к. 8260, за настаняване на украински бежанци засегнати от военните действия на територията на Република Украйна“, кметът инж. Георги Лапчев застъпи тезата, че сградата трябва да се използва по предназначение, а именно като обучаваща институция. 

Кметът на общината за пореден път припомни пред общинските съветници от опозицията, че се водят интензивни преговори с университет, сградата, находяща се в кв. Василико да се предостави за учебни цели и обучаване на студенти.      

След прекратяването на договора за ползване, държавата остави сградата в лошо състояние и с необходимост от сериозен основен ремонт. Към момента община Царево е предявила съдебен иск към Министерството на труда и социалната политика за причинените вреди от неправомерното използване след изтичането на договора и щетите по сградата.

Във връзка с политическите внушения и спекулации по темата с войната в Украйна и използването им за користни цели, припомняме, че общинската администрация реагира своевременно в бежанската криза и осигури координация към местата за настаняване, както и с привличането от дарители на солидно количество храни и консумативи за лична хигиена, вкл. дрехи и всичко необходимо за бебета и деца на украинските бежанци.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови