Филм на ученици от Царево с първа награда на „Арлекин 2015“

Ученици от СОУ „Н.Й.Вапцаров“ в Царево заснеха 40-минутен игрален филм по техен сценарий и с него спечелиха първата награда

на Детско-юношеският медиен фестивал „Арлекин 2015”, който се проведе във Варна от 26 до 29 юни. 

Призът е в най-важния раздел – Игрални филми. Творческият колектив получи статуетка „Арлекин” за най-добър филм от директора на Международния грузински фестивал „Златна пеперуда”.

Продукцията „Мис Тийн” бе отличена и за най-добра женска роля. Наградата получи Никол Русинова в ролята на Виктория.

„Началото бе през есента на 2014 г., когато бе написано резюме на сценария. Негов автор е 11-класничката Кристина Иванова. Кандидатствахме с него и след кастинг бе одобрен“, разказа ръководителят на екипа Мария Радкова.

Написването на целия сценарий е отнело на Кристина 3-4 месеца. След като е завършен, той е бил изпратен за одобрение от журито на фестивала.

В самото заснемане на филма са участвали също само ученици. Монтажист е Милен Пивчев, а актьори са - Мирослав Георгиев, Симеон Стоянов, Анелия Гинина, Милена Янева и Никол Русинова. Всички те са ученици от 9 до 11 клас на СОУ „Н.Й.Вапцаров“ в Царево.

Идеята за филма е на самите деца. Те участват в СИП по Информационни технологии и са решили да създадат мултимедия. Филмът е заснет с обикновен фотоапарат и е финансиран от училището. Сумата за създаването на ученическия шедьовър е 200 лева.

В конкурсната програма на фестивала бяха включени 35 ленти – игрални и документални филми, клипове и репортажи. Тази година в надпреварата участваха над 150 ученици от България, САЩ, Канада, Грузия и Дубай.

Автор Ирина Генова

Добавете коментар


Защитен код
Обнови