Най-чистите и най-мръсните плажове по Южното Черноморие

Наличната информация за края на юли-началото на август показва, че навсякъде има замърсявания на морската вода - някои много по-големи от други.

Както може да се очаква, установеното количество бактерии, причиняващи стомашно-чревни инфекции, е по-голямо около по-големите черноморски градове и курорти, пише dnevnik.

 

На долната граница

В пика на сезона на долната граница по съдържание на бактерии във водата са били част от плажовете около Поморие и Черноморец, също и Дюните, къмпинг "Ахелой" и Силистар до Синеморец. Към последната отчетена дата на изследванията там са установени минималните количества ентерококи и бактерии ешерихия коли - 15 единици на 100 куб. см.

В случая на Дюните и южните плажове на Поморие и Черноморец, както и в Свети Влас и централния плаж на кв. Крайморие в Бургас замърсяване е имало по-рано през сезона. Макар и последните отчетени резултати на тези места да са на минимума, през предходните седмици там е имало резки скокове в количеството ешерихия коли, последвани от резки спадове или колебание в стойностите за наличието на бактерията. Същият феномен може да се види в микробиологичните показатели на някои хотелски плажове на Слънчев бряг и Несебър, както и в къмпинг "Ахелой".

Близо до "чисти" със сравнително малки отклонения са и водите на Арапя, Аркутино, къмпинг "Смокиня", Северният плаж на Приморско, Обзор и Равда, Попският плаж и "Оазис" до Царево.

 

С най-голямо количество бактерии на кубичен сантиметър вода

според официалните данни са централните плажове на Лозенец, Ахтопол, Царево и Черноморец, централният и източният плаж на Поморие, южните плажове на Китен, Приморско, Несебър, също и част от плажовете на Слънчев бряг.

В Бургас със завишени стойности на ентерококи и ешерихия коли във водата в началото на август и през по-голямата част от сезона са централният плаж на Сарафово, и северният и централният плаж на града с под 100 ед/куб см ентерококи и под 200 ешерихия коли, и в по-малка степен - плажът до Черноморските солници (30 - 46).

В Лозенец допустимите стойности бяха надхвърлени, макар че има пречиствателна станция. В петък от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас обясниха, че замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в селото.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев общината е положила усилия съоръжението да работи и възможното обяснение за замърсяването е друго - това  че има много нерегламентирани изхвърляния на фекални води директно в морето.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови