Туризмът в южните курорти - евтин и безличен

Истината от първо лице

В края на годината туристическия бранш вече е направил своята оценка за изминалия сезон и песимистично гледа към новия, като реално отчита и слабостите в бранша.

Предлагаме ви оценките на  хотелиери и туроператори, включени в Анализа за сезон 2015 на Бургаската регионална туристическа камара.

 

Приморско – Денка Минчева, член на УС на БРТК

Сезона започна вяло и не съвсем добре. В началото на юни имахме предимно детски и пенсионерски групи.Но за Приморско това е нещо нормално. Втората половина на юни, вече тръгнаха чехи,  словаци и поляци. В интерес на истината,групите си бяха почти пълни.

Юли започна също слабо, но в края на първата десетдневка  градът започна да се запълва  предимно с български туристи, и така до средата на август. След 20.08  имаше отлив, но за разлика от други години до 20 септември имахме доста туристи и от основните ни  контрагенти и български туристи.

Община Приморско организира доста мероприятия, които  помогнаха за удължаване на сезона.

Моята оценка е следната.:

На фона на цялата медийна антиреклама Приморско направи кратък, но добър сезон.

Приморско е град който предлага удоволствия за всеки вкус. Основните туристи са от Чехия, Словакия и Полша.

Нямахме фалирали туроператори, нямахме наводнения,

За плажовете каквото и да кажа ще е малко. Северния плаж е разкъсан на няколко концесионера, оплакванията са предимно от там. Почти няма място за хавлии и чадъри, но за сметка на това и аз не мога да изброя капанчетата по плажовете.

Направи се нов подход към северния плаж, подсигуриха се нови около 200 паркоместа, асфалтираха се ключови улици, хигиената горе-долу беше добра.

Препоръки:

Моето мнение, е че ни трябва добра реклама, за да запазим и разширим пазарите, които имаме в момента и да привличаме нови пазари.

Трябва да се реши проблема с плажовете. Това, че ще преминат  от едно министерство в друго не решава проблема.

И мирен  Договор с медиите за РЕКЛАМА ,А НЕ  АНТИРЕКЛАМА.

 

Созопол – Мария Жекова 

Този сезон беше изключително тежък и труден. Това е видимо и ясно на всички от туристическия бранша. Очаквахме слаб сезон според това което се случваше още през февруари.

Туристопотока от Русия и Украйна беше изключително намален, и тъй като в Созопол се разчита основно на руски и украински  туристи  се отрази негативно на бизнеса. А и в следствие на това, че бяха малко през целия сезон се правиха всякакъв вид намаление и отстъпки и от страна на хотелиери и от страна на туропероторите, които чартираха самолети, вследствие на което привлякохме руски и украински  туристи с не високи доходи съответно това се отрази на всички услуги които се предлагаха. 

Туристите от Европа не бяха достатъчни нито като количеството, за да запълнят хотелите и комплексите в района,  нито като продължителност.

Искрено се надяваме през 2016 г., политиката на нашето правителство да бъде адекватна към Русия което ще допринесе за по-добър туристически сезон, а и не само в туристическия бранш това ще се отрази положително  и в останалите сфери.

 

Бургас – Богдан Христов, зам. председател на УС на БРТК

При различните немски туроператори работещи с България картината е различна, но се движи от -10% до + 5% в сравнение с миналата година. А и атентата в Тунис привнесе макар и малко " неочаквана помощ" по време на сезона.

Това е всъщност картина която се повтаря последните няколко години, но като тенденция пазарът отслабва бавно и  трайно към България. За следващата година е планиран ръст до 10% главно чрез по-добра логистика на чартърните капацитети на немските летища и очакван ръст на онлайн резервациите.

Дължината на сезона, както и дестинациите в България, които немците търсят няма да се променят. Не се променя и общия профил на туристите, които ни посещават - главно семейства, 3-та възраст и семейства с деца, а последните 5 години и младежи идващи за развлечения главно в Сл. бряг и Златни пясъци.

Проблемът на България на този пазар вече не  е ценови а имиджов, за съжаление в негативен смисъл.

 

Бургас – Иван Кирязов 

По пазари можем да отчетем следните резултати. Разглеждаме основните пазари, които са определящи за България, както за лято, така и за зима.

1. Пазар Русия към 30.09.2015г. имаме под 30% на организирани туристи.

2. Украйна -50% в посока авио и автобусен туристопоток.

3. Беларус -25% (основен спад бележат автобусен туристопоток ). Предвид ситуацията в Украйна, фирмите не пуснаха автобуси. Оказва влияние и икономическото положение и девалвацията на беларуската рубла.

4. Спад на Скандинавския пазар и Европа. Швеция -30%, Норвегия -30%, Германия -15%, Холандия -14%. Определено тук приоритетни причини са влошаващият се имидж на България като туристическа дестинация.

5. Ръст бележим за следните пазари:

• Полша 20%

• Чехия 10%

• Прибалтика 15%

• Израел 20%

Но тези пазари не могат в никакъв случай да компенсират сериозните спадове на определящите пазари за България като туристическа дестинация.

Проблеми които определено влияят негативно върху имиджа на България.

1. Сигурност в курортите. Все още не е осигурена безопасността на туристите.

2. Инфраструктура на курортите и чистота – зелени площи, пътища (летище –Слънчев бряг)

3. Проверки на състоянието на морската вода ежемесечно (въпроса е в пречиствателните станции)

4. Концесиите по плажовете. Концесионерите правят каквото си поискат. Вземат се пари без оглед на осигурени удобства. В 50% свободна зона се отдават площи за джетове, парашути, атракциони и така използваемата става 25%. Липсва контрол от държавата за това.

5. Определено България се превръща в дестинация, предлагаща евтин алкохол

6. Рекета на таксиметровите шофьори трябва да се спре и да се прилагат сериозни санкции за нарушителите.

7. Измами в обменните бюра.

8. Сериозен проблем през последните два сезона е наличието на нелегални туристически бюра за продажба на екскурзии. Продава всяка рент-а-кар без лиценз, както и агенциите по недвижими имоти. Те нямат лиценз за туристически агенции.

9. Да се реши статута на Слънчев Бряг и Златни пясъци като структура и от там туристическите такси да се инвестират в курортите.

10. Проблема със сергиите и павилионите остава – 90% от тях са незаконни. Държавата да се намеси решително за премахването им.

11. Ясна и точна роля на Министерството в рекламната стратегия по пазари и борси.

• Рекламни материали

• Бюджет по пазари

• Визита и участие в туристическите борси

 

 

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови