Солената ваканция в Гърция

Загубите са за сметка на нашите туристи и туроператорските агенции

 

Много български туристи, които бяха на почивка в Гърция за празниците, се завръщат извънредно у дома. Причината е стачка на профсъюзите на транспортните работници в Гърция, която блокира и транспортът, и нашенците там. Част от туристите трябваше да прекратят почивката си по-рано. Такъв е случаят с българите на Санторини, които или трябваше да си тръгнат още снощи, за да се успеят да хванат последния ферибот, или трябваше да останат блокирани на острова до вторник.

Въпреки че почивката им е провалена не по тяхна вина, оказва се, че самите туристи заедно с българските туристически агенции, ще трябва да си поделят загубите, каза Даниела Маркова от Българската асоциация на туристическите агенции, цитирана от "Дарик".

По думите й в тази ситуация гръцкото правителство трябва да се намеси, но това обикновено не се случвало: "Това, което обичайно се случва в подобни ситуации, е разходите да се поделят между партньорите и клиента. Туристическите агенции не са длъжни да поемат тези разходи, няма основание за това, но обичайно точно туристическите агенции ги поемат. Но от страна на Гърция такова нещо не се е случвало, случвало се е къде ли не по света, но не и в Гърция и до момента няма нито един гръцки туроператор, който да е протестирал срещу стачките и по някакъв начин да се е опитал да защити интересите на туристите", обясни експертът.

"В други страни в Европа, когато придвижването на хора се затруднява заради стачки, обикновено транспортните компании поемат отговорност", уточни Маркова. Според нея има голяма вероятност гръцките туроператори и хотелиери да върнат парите за нереализираните нощувки, но няма пълна гаранция, че това ще се случи.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови