Датските туристи се завръщат в България

Първите чартъри с датски туристи тръгнаха отново към България след двегодишна пауза заради пандемията от Ковид 19.

Това обяви за TravelNews Димитър Попов, управител на туроператора „Пенгуин травъл“, който оперира и на двата пазара, и води най-много гости от скандинавската страна у нас.

„Никога чартърите не са били толкова пълни за България и няма свободни места в тях“, коментира Попов. Два полета са осъществени вчера от българската авиокомпания European Air Charter до Бургас. Основно датчаните ще почиват на Слънчев бряг, каза Попов. Чартърите ще бъдат веднъж седмично и ще продължат до 8 август, тъй като след това започва учебната година в Дания и хората с деца спират с ваканциите.

Попов очаква да доведе около 2500 туристи през този сезон с организираните полети. Отделно ще има групи и по редовните линии на нискотарифните авиокомпании. „Въпреки това няма да достигнем нивата от 2019 г. заради войната в Украйна, тъй като хората обвързват региона с Черно море“, подчерта Димитър Попов. Той допълни, че на датския пазар първо са се продавали по-добре Гърция и Турция и след това се е появил интерес към България.

На 22 юни за първи път в своята история датската авиокомпания Jettime стартира чартърни полети до летището в Бургас от два града - Билунд и столицата Копенхаген. Това е поредна стъпка към отварянето на Южното Черноморие към скандинавския пазар, както и сигурен знак за възстановяването на туристическия трафик към нивата отпреди пандемията. От 30 юни стартират чартърни полети на Jettime от Билунд и до летището във Варна. По този начин още повече туристи от Дания ще могат да се насладят на Северното ни Черноморие.

Дания е на 24-то място по важност за българския туризъм. През 2019 г. са пристигнали у нас над 45 900 датски туристи и е реализиран спад от 7.3% спрямо предходната година. Заедно с другите две скандинавски страни – Швеция и Норвегия, изпращат над 126 000 туристи в България през 2019 г., показват данните на Министерството на туризма. 

Но потенциалът е доста по-голям. През последните 10 години се наблюдава отлив на скандинавските туристи от Българското Черноморие. Те бяха голям пазар за хотелиерите в началото на сезона през месеците юни и юли.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови