Проблемът с паркоместата води до отлив на туристи в Златни пясъци

"Паркоместата в целия комплекс "Златни пясъци" са ограничени и много от хотелите отказват резервации. Това води и до отлив на туристи, което е напълно разбираемо при положение, че не могат да ти осигурят място за паркиране на автомобила, с който си тръгнал на почивка".

Това заяви пред БНР хотелиер от курорта Станислав Стоянов и заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци".

Според него проблемът с паркоместата е започнал още с настъпването на пандемията.

От началото на сезона в курортния комплекс "Златни пясъци" преобладават румънските туристи. Заради близостта на България, по-голямата част от туристите от северната ни съседка пристигат у нас със своите автомобили, каза Стоянов.

Според него това води до криза с паркоместата в комплекса.

"Много от самолетите на някои големи авиокомпании спряха да летят още по времето на пандемията. Беше освободена и немалка част от персонала на тези компании. Високите цени на горивата също създават проблеми за авиокомпаниите. Това от своя страна доведе до спад на туристите, които пристигат у нас със самолети за сметка на тези с автомобили", каза Станислав Стоянов.

Той приветства и новата мярка ваучерите за храна да важат и за туризма, която бе приета единодушно от депутатите при актуализацията на бюджета миналата седмица. 

"Това е мярка, която ние от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите предлагаме от много години. По този начин ще можем да върнем българския турист по нашето Черноморие", коментира Стоянов.

Ваучерите ще важат за всички туристически услуги, описани в Закона за туризма. Конкретно за хотелите стана ясно, че с тези ваучери туристите ще могат да си плащат за настанявне.

"Засега нямаме инструкции каква ще е процедурата. Знам само, че в обектите за настаняване, ваучерите ще важат за нощувки", поясни още хотелиера. Според него, ваучерите ще са достатъчни да покрият 1/3 от разходите за почивка на семейство, в което обаче и двамата съпрузи получават ваучери.

"Опасявам се, че поскъпването на тока и на водата ще накара много хора ще предпочетат да си платят тях с ваучерите, вместо да ги използват за почивка", коментира още Станислав Стоянов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови