Варна се превръща в успешна целогодишна туристическа дестинация

Летният сезон категорично бе успешен, като все повече хора припознават Варна, като целогодишна туристическа дестинация.

Това каза в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Павлин Косев, председател на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите (ВАРХ).

Повод за това изказване са данните, че докато преди време през октомври огромната част от хотелите са затворени, но тази година все още има туристи от Румъния и Германия. 

"Винаги сме си пожелавали Варна да бъде туристическа дестинация на четири сезона и вече можем да се похвалим, че това вече е така. Защото Варна, дори и през зимата, вече е доста гостоприемна и лъчезарна и можем да предложим много видове туризъм. Все повече хора припознават Варна, като една целогодишна туристическа дестинация", потвърди Косев.

Според него във Варна се търси комбинация от няколко вида туризъм – ваканционен, шопинг, винен, културен, религиозен. Павлин Косев изтъкна, че варненският регион може да се похвали и с най-новия си хотел за спа туризъм в комплекса "Св. Константин и Елена", където има над десет закрити басейни с топла минерална вода, който привлича не само германски туристи, но и много български семейства и то не само за хора, които имат нужда от рехабилитационни процедури.

„Летният сезон "категорично бе успешен", въпреки трудностите, свързани с липсата на предвидимост и нуждата да се планира в последния момент, които се отразиха стресиращо на бранша“, заяви Косев. По думите му тази година сезонът е закъснял, но пък и септември месец е бил доста добър. „В приходите си хотелиерите отбелязват ръстове, не само спрямо предходната година, но в доста случаи и спрямо 2019 година, но печалбите са по-слаби, посочи експертът и поясни, че това означава, че разходите значително надвишават приходите.

Една от причините, според него, е промяната в цената на тока, която се сменя всеки месец. Косев потвърди, че това е един от най-големите разходи и заради него себестойността на туристическия продукт расте. Той е категоричен, че няма как тази тежест да бъде прехвърлена на клиентите, защото те „могат да бъдат загубени, а и има предварителни договори с туроператорите“.

"Въпреки повишените приходи, въпреки силния сезон, голяма част от хотелите отчетоха по-слаби резултати", обясни експертът и съобщи, че повишението на цените е между 10 и 30%. „Колкото и да оптимизираме разходите, увеличението беше неизбежно, но клиентите проявяваха разбиране. Част от туристите, които не можеха да понесат покачването на цените, намалиха престоя си“, разкри експертът.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови