Созопол-кътче от рая и през есента

Имаме цели три почивни дни. За щастие вместо дъждове, метеоролозите са оптимисти и предричат слънце и топло време. И кога ако не сега,  ще имате възможността да се излегнете на плажа и да релаксирате не в чужда страна, а в нашата прекрасна България.

 

Предлагаме ви да изживеете един невероятни празници – не къде да е, ами в древния Созопол. Забележителния български черноморски град може да се похвали със спиращи дъха плажове, археологически находки и забележителности, които влезнат ли в полезрението ви, гарантираме, че ще останат завинаги. Тук ухае на старинност и култура. В града могат да се видят сгради от различни епохи. 

Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите. Интересни за разглеждане са старинните църкви "Св. Зосим” и "Св. Богородица”. 

Околностите на града не са по-малко интересни. Над Созопол се намира връх  Бакърлъка, наблизо е и прочутият Змийски остров, а на 20 км на юг  туристите могат да се полюбуват на устието на река Ропотамо. 

Археологическият музей в морския град се намира в сграда, предоставена от Светия Синод през 1961 година. Там се помещават   древни археологически експонати - находки от периода от 5 в. пр. Хр. до XVII век.  Могат да се видят и експонати на  християнското изкуство между XVII и XIX век. 

Една от забележителностите  на Созопол е остров Свети Иван, който се намира на 910 м. от града. Тук туристите могат да се насладят на прекрасна природа, да наблюдават различни видове защитени птици, както и архитектурни и исторически паметници на културата. 

Храмът "Св. Богородица Калеоса” датира още от времето на приемането на християнската религия. Има и  построена втора църква "Св. Йоан Продром”. Манастир"Св. Иван предтеча и Кръстител” пък е едно от книжовните средища по време на османското робство. 

Архитектурният и археологически резерват Старинен Созопол е обявен за музей. Обликът на резервата оформят около 180 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век. 

В района на Бакърлъка се намират тракийските крепости, които опасват като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол.  Те са изградени още през XII-XII в. пр. н.е. 

По височините на Меден рид се намират тракийски надгробни могили - следи от погребални ритуали на траките. Древни некрополи се намират в античната Аполония Понтика, в местността "Харманите” и "Буджака”. 

Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий около 511 година.  От тези защитни съоръжения са запазени значителни фрагменти. 

Църквата "Св. Богородица” датира от XV век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО.  

Днес в града съществуват три действащи църкви - най-голямата -"Св.св.Кирил и Методий", "Св. Георги”, която датира от XIX век век и "Св. Зосим”, изградена през 1857 година.Все още е отворена за посетители и църквата "Света Богородица",която е под закрилата на ЮНЕСКО. 

Средновековните църкви в Созопол са разрушени от османските турци, а на тяхно място са издигнати малки параклиси - около 20 на брой.    

След всичко това, което научихте, ви се иска да сте там, нали? Затова подгответе куфарите и потегляйте към това наистина уникално кътче от страната ни!

Добавете коментар


Защитен код
Обнови