Евтините ни хотели вече не са евтини, а добрите - не са популярни

Иван Грошев е председател на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас, туроператор, който работи на немския пазар

Пред БНР той коментира ситуацията със записванията за летния сезон, както и изоставането с близо 15 процента на немския пазар. Грошев подчерта, че държавата трябва да е по-активна в рекламирането ни като туристическа дестинация, защото се оказва, че все още сме непознати за доста държави.

"Добри индикации има за летния сезон тази година, но според мен това касае останалите дестинации - не и България. Ако сравним спрямо миналата година, която беше по-добра, летният сезон върви с минус. Немският пазар върви с изоставане от 15 процента средно, а английският пазар е между 15 и 20 процента минус", посочи Иван Грошев, като изрази надежда, че на по-късен етап ще има раздвижване и този минус ще бъде стопен.

По думите на Грошев, проблемът на България е, че евтините хотели вече не са евтини, а добрите хотели не са популярни. 

"Това е масовият коментар на туроператорите. Това, което казват те, е че там, където се привличаха клиенти с нисък бюджет, те вече не могат да си го позволят. А там, където можете да привлечете клиенти с по-висок бюджет, където имате добра хотелска база, не сте популярни. България изпадна в една ситуация, че там където имаме потенциал, никой не знае за него, а там където имаше една клиентела, която беше на самотек заради липсата на всякаква реклама, тя не може да си го позволи", допълни председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите у нас.

Според Грошев, една рекламна кампания, касаеща туризма, не може да започне от днес за утре и да чакаме резултатите веднага. 

"Повечето държави правят това с години и им трябват години, за да могат да се позиционират", каза още той. По думите му, относно немския пазар, България е изпаднала в ситуацията на лъжливото овчарче. 

"Не знам кой вече взема България насериозно там. Това са прословутите 35 евро на седалка, които бяха рекламирани на туроператорите, че ще бъдат дадени като субсидия. В крайна сметка туроператорите бяха уверявани, че ще получат тези субсидии, те са ги калкулирали в цените, и накрая не получиха нищо. 

Изплатиха средства на по-малки туроператори, а петте най-големи немски туроператори в България, които водят 90-95 процента от обема в България, получиха нула. Те получиха точка от правилата на програмата, като казват, че съответният холдинг или компания е получила повече от 2 млн. и 300 хиляди лева помощ в рамките на Европейския съюз по ковид мерките, тя няма право да участва в българската процедура. 

Помощ за 2 млн. и 300 хиляди лева за фирми с милиарден оборот е смехотворно. Докато другите държави се надпреварват да дават помощи и да бъдат активни, ние се надпреварваме да бъдем в ролята на Хитър Петър, който надхитрил всички и накрая надхитрил себе си", коментира още Иван Грошев.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови