Забраняват продажбата на райски газ в заведения 

Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, внесен от Костадин Костадинов от "Възраждане" и група народни представители на 6 януари тази година. 

Предложената промяна се отнася до разпространението на диазотен оксид, т. нар. райски газ. Във връзка със зачестилата му употреба миналата година беше забранена продажбата на и употребата от лица под 18 години. Липсва обаче законова регламентация за условията и реда за продажбата и употребата на веществото в хранително-вкусовата промишленост. 

Целта на законопроекта е въвеждане на забрана за употребата на диазотен оксид в заведения за храна и напитки, която в момента е масова. "Употребяван в хранително-вкусовата промишленост, той е напълно безвреден за здравето на хората, но при директно вдишване нанася сериозни щети върху централната нервна система", пише в аргументацията на вносителите, предаде БТА. 

Членовете на комисията бяха единодушни, че това продължава да е проблем, тъй като в настоящата ситуация лицата под 18 години също имат лесен достъп до "райски газ". 

Припомняме, че през лятото из цялата страна "плъзнаха" балоните с райски газ - легален и достъпен "лек" наркотик, но не и безвреден. След публикация в "24 часа" само за 3 дни бяха предприето мерки. 

Икономическият министър Корнелия Нинова нареди проверки по заведения и барове. Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на райски газ от непълнолетни. То беше прието единодушно от народните представители и се наложи глоба от 12 хил. лева.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови