Набират персонал за сезона, какви ще са заплатите?

Макар за повечето българи лятната почивка на море да е все още доста далечна, около Великден се очакват първите по-сериозни групи за сезона по родното Черноморие. Заради това започна набирането на персонал за летния сезон по морето.

В Бургас се проведе трудова борса, а интересът за работа по курортите е голям.

Боряна се връща от Лондон в България преди няколко седмици. Сега се надява да си намери работа по морето.

"Като управител в хотел или заведение, до три звезди ми е специалността, нещо от този род търся. Очаквам заплата между 1200-1400 лв.", уточни Боряна Георгиева.

Кандидатите за работа очакват заплата, която да е адекватна на инфлацията.

"Над 1500 лв. поне, инфлацията расте, ние всеки ден обедняваме. Така че очаквам заплащането да е по-добро", каза Стайко Мавродиев.

Очаква се това лято хотелиерите да предложат по-високи заплати. Причината за това не е само заради инфлацията, а и заради очакванията за по-силен сезон. При недостиг на персонал пак ще се търси отвън.

"Ще имаме увеличение на заплатите с 20-25% в сравнение с миналата година. Работим с фирми от чужбина, можем да внесем примерно от Казахстан, Узбекистан, Молдова, Украйна", заяви генералният директор на ваканционен комплекс в Дюни - Николай Янков.

Оказва се, че най-голямо е търсенето на готвачи, затова ежегодно се организират и курсове.   

Интересът към борсата за набиране на персонал по морето тази година е голям.

"Миналата година бяха 15 работодатели, а сега са 42. Работните места очакваме да са над 1000", уточни директорът на Бюрото по труда в Бургас - Татяна Николова.

Предварителните записвания сочат, че нивата на туристите това лято ще достигнат предковидната 2019 година и персоналът може да се окаже недостатъчен.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови