България е сред най-добре възстановяващите се дестинации в туризма

Последният барометър на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) представя позитивни новини за европейската туристическа индустрия и в частност за България.

По данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на: брой туристическите посещения – с ръст от 27%, което ни отрежда 6-то място в света и по приходи от международен туризъм, където се отчита ръст от 21%, което поставя България на 10-то място в света, съобщиха от Министерството на туризма.

Според публикуваните данни през първото тримесечие на 2023 г. са пътували двойно повече хора, отколкото през същия период на 2022 г. Като причина за това се посочват силното търсене в рамките на европейския континент и възстановяването на редица водещи световни емитивни пазари.

Данните показват, че 2023 година започва изключително силно за средиземноморските европейски дестинации, които са надминали нивата от 2019 г. и доказват устойчивостта и привлекателността на европейския туристически сектор.

Според проучване на СОТ близо 70% от експертите в индустрията очакват възходящия тренд на европейските дестинации да продължи и през предстоящия летен сезон. Тази прогноза носи оптимизъм и засилва вярата в успешното възстановяване на европейската туристическа индустрия.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови