България ще внася сезонни работници от Непал и Филипините

Все по-малко хора имат желание да започнат работа в сектор туризъм, защото след пандемията много от работниците останаха без алтернатива и започнаха да се преквалифицират. 

Това каза управителят на HR компания Александър Георгиев, който е и представител на Българската конфедерация по заетостта. По думите на експерта, преди началото на войната в Украйна, много от работната ръка за сезона у нас е идвала именно от там, след това интерес към работа у нас са проявявали и хора от Молдова. 

В момента у нас пристигат работници от Киргизстан, Непал и Филипините, посочи той. И това са пазарите, в които хората са съгласни да работят за тези пари, българите не са склонни да работят на тези условия. Камериерките по морето взимат около 1200 лева, заплатата за бармани е около 3 000 лева", каза Георгиев пред Euronews. 

Според него някои от сезонните работници, които очакваме от чужбина, все още не са пристигнали у нас, макар и вече да се намираме в разгара на сезона. Друг проблем според Георгиев, е че хората нямат време за обучение, като много често те пристигат и нас и започват работа директно. Той посочи, че много българи се интересуват от сезонна работа, но предпочитат да работят в хотели извън страната ни. 

"Изпращаме над 500 души на круизни кораби, където получават добри пари. Работят като бармани, сервитьори, дори фокусници. Там имат много добра подготовка, натоварването е голямо, а заплащането е около 2 000 евро."

Идеята според Александър Георгиев би трябвало да е когато бъдат изпратени в чужбина тези работници, те да се върнат у нас квалифицирани. Работодателите у нас полагат много грижи, но има и сериозни разминавания в очакванията на едната и другата страна - „Те се правят, че им плащат, аз се правя, че работя“, каза той.  

"Едно от нещата, които трябва да се променят у нас, за да има добра сезонна заетост, е да има по-голяма гъвкавост в законодателството и хора, които са на борсата да могат да започнат работа сезонно за 2 месеца", каза Александър Георгиев. 

По-голямата гъвкавост в работното време, както и механизъм за заплащане на заплатите, също са сред факторите за подобряване на пазара.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови