Един месец летен сезон не прави

За разтваряне на крилата на летния сезон в България мечтае всеки, заемащ поста министър на туризма в последните около десет години.

С всяка изминала година обаче ситуацията вместо да се подобрява и да отчитаме удължаване на сезона, се получава точно обратното. От активни два до три месеца през лятото, тази година браншът ще разчита само на август да спаси сезона, тъй като в момента ситуацията е критична.

Август месец може да допринесе за подобрение на туристическия сезон, но един месец няма да бъде достатъчен за постигане на очакваните резултати“, каза в интервю за БНР Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм (НБТ).

Според него ситуацията с плажовете и ниската запълняемост на хотелите към настоящия момент не предоставят основание за оптимизъм. В сравнение с други държави, като Гърция и Хърватска, които отчитат ръст от над 20%, България не успява да постигне подобни показатели. Новите хитове на пазара, като Албания и Черна Гора, също отбелязват значителен ръст на туристите.

За да се подобри положението, Захариев изтъква необходимостта от коректност и актуализация на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г. Според него, този документ е основополагащ за определяне на „рамката, темпото и методите на финансиране на туризма“. Сегашната стратегия, приета през 2018 г., не отразява новите предизвикателства, като пандемията от коронавирус и дигитализацията, които съответно засягат позиционирането на бранд „България“ на световната туристическа карта.

Захариев изразява недоволство от финансирането на задачите в Министерството на туризма и от „липсата на административен и креативен капацитет за справяне с текущите предизвикателства“. Той споделя, че са отправени предложения и мнения от организации в бранша, но половината от представените приоритети не са били взети под внимание във вече приетата управленска програма на Министерския съвет.

Ние изразихме многократно, визирам 5 – 6 много мощни организации, които имат висока степен на представителност, с нарочно писмо от 13 страници, нашите управленски виждания и приоритети за текущия мандат към министър-председателят Денков, към финансовия министър Василев и в отговор на това преди дни видяхме вече приетата управленска програма на Министерски съвет, където от 10-те ключови точки, които сме извели като приоритет, са намерили място половината“, посочва той.

Каква е статистиката

За да направим количествена оценка на ситуацията в сектора, поглеждаме към актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ) за посещенията на чуждестранни туристи в България през юни. Това е месецът, в който официално беше открит летният сезон в България.

През шестия месец на годината са регистрирани 707 311 чуждестранни посещения в страната с цел почивка. Това е значително увеличение спрямо година по-рано, когато са били 479 866. Поглеждайки към предпандемичната 2019 г., също се вижда подобрение, но все още не могат да бъдат достигнати тогавашните нива.

Според НСИ от 2021 г. има непрекъснато подобрение на ситуацията. Според националната статистика в началото на 2023 г. по всички показатели – посещения на чуждестранни туристи, приходи от нощувки, както и брой реализирани нощувки – страната ни се справя много по-добре отпреди две години и бележи рекорди.

Оказва се обаче, че според бранша ситуацията е далеч от оптимистична и те все по-трудно се справят. В допълнение към всичко това е и скандалът между министър Зарица Динкова и част от бранша, в лицето на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), които поискаха нейната оставка заради нашумелия случай със скъпата пържола във Варна и последвалата проверка, която установи нарушения и некоректно отношение.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови