BG туризмът процъфтява заради евтината бира и дружелюбните хора

След пандемията в България се наблюдава почти пълно завръщане към нормалния живот. Според Световния съвет за пътувания и туризъм до края на годината броят на посетителите се очаква да достигне 75% от стойностите през 2019 г., която беше пикова за сектора.

Основната част от чуждестранните туристи са от Румъния, Полша, Германия, Чешката република и Обединеното кралство. Съветът очаква през тази година отрасълът да създаде 17 500 работни места, като общият им брой достигне над 287 000, пише в свой репортаж Euronews.

"Ако сравним броя на посетителите в България с 30-милионна Гърция, ние имаме една трета от нейните посетители - световноизвестната дестинация Гърция, която е несравнима с нас. Това наистина означава, че се справяме много добре, като се има предвид нашия размер и капацитет", казва пред Euronews Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Драганов казва, че посетителите на София "са изненадани от това, което виждат. За разлика от големите европейски градове, където можете да срещнете хора от всички националности, в София хората по улиците са предимно местни и повечето са много дружелюбни", казва той. По-лесно е да се срещнеш и смесиш с местните жители, за разлика от по-големите, по-космополитни градове.

"Лесно можете да си намерите компания в някой парк в София и да прекарате страхотна вечер. В парка пред Народния театър например с двулитрова бутилка бира, която ще ви струва по-малко от 1 евро. България е страна, в която можеш да се забавляваш и да живееш добре - надявам се да не я загубим", коментира още Драганов.

Туристическите гидове в София са заети заради наплива на туристи. Томислав Рашков, който провежда безплатни пешеходни обиколки  казва, че градът е "комбинация от много различни стилове, епохи и контрасти, които могат да се видят особено в историческата част".

Той казва, че софийският площад на толерантността е "едно от малкото места в света, където имате възможност да видите джамия, синагога, католическа катедрала и две православни църкви

Ванеса Тенг, туристка от Тайван, коментира, че богатото културно и религиозно наследство на София е една от основните атракции за туристите. "Тук е балканско, но и много европейско, имам чувството, че има смесица от двете култури и това е много интересно", казва тя.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови