Очакваме повече туристи заради «въздушния Шенген»

Повече туристи, които искат да опознаят България. Това са очакванията на нискотарифния превозвач Wizz Air вследствие на влизането на България във „въздушния Шенген“.

Трябва да видим как точно ще се промени работата на летищата. Но съм сигурна, че ще видим увеличение на хората, които искат да видят България“, каза Саша Вислаус, говорител на Wizz Air по време на пресконференция за български журналисти.

Припомняме, че от 31 март пътуването със самолет от България до страни в Шенген, или обратно, ще бъде улеснено, тъй като пътниците няма да преминават през паспортен контрол.

Трудна година

Авиопревозвачът очаква една от най-трудните си години заради проверките, пред които е изправен. Компанията заяви, че може да се наложи временно да приземи 10 процента от своя флот. Причината е, че някои от самолетите ѝ Airbus A320 се задвижват от Pratt & Whitney GTF (редукторни турбовентилаторни) двигатели.

Производителят на двигателя е идентифицирал потенциален проблем със замърсяване в металния прах, използван за някои ключови компоненти. В резултат на това двигателите трябва да бъдат инспектирани.

Все пак управляващият директор на превозвача в Обединеното кралство, Марион Джефроа, каза, че авиокомпанията ще има „непроменен капацитет в сравнение с миналото лято“.

Въпреки това превозвачът не планира увеличение на цените на самолетните билети.

Ние държим възможно най-ниските цени на нашите билети. Но има обстоятелства, които могат да ги повишат“, каза Вислаус за Economic.bg.

Той уточни, че колкото по-от рано човек планира своята ваканция и закупи самолетния си билет, толкова на по-изгоден ще бъде той.

Без нови дестинации

За 2024 г. Wizz Air не планира нови дестинации от България. Но очакванията на авиокомпанията са следващата година да бъде доста по-силна и успешна.

Предстои преместване на авиокомпанията от Терминал 1 на Терминал 2 заради предстоящо затваряне на първия терминал за планиран ремонт. Все още обаче не е решено каква информационна кампания ще бъде проведена, за да се информират пътниците и да не настъпи объркване.  

Нискотарифният превозвач има две бази в България, изпълнява 47 маршрута до 18 държави и лети от четирите големи летища в България.

Какви са плановете за 2024 г.?

През настоящата година авиокомпанията планира подобрение в мобилното си приложение и възможностите за онлайн резервации.

Установихме, че повече от 70% от резервациите се правят през телефона“, казва Саша Вислаус.

Авиокомпанията обяви, че средната възраст на нейния флот е 4.5 години и това ги превръща в една от най-зелените авиокомпании.

Само през 2023 г. с Wizz Air са летели 60.3 млн. пътници, което е рекорд за авиокомпанията.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови