България трябва да има туризъм в четири сезона

Държавата и частният сектор трябва да работят за ежегоден туризъм в различните курорти. Това би помогнало и за липсите на кадри, тъй като постоянно работещите обекти не страдат от тази липса на служители, която се наблюдава в сезонните курорти.

Ежегодният туризъм е постижим чрез развитие на алтернативни форми на туризъм, като трябва да бъдат съчетавани всички качества на България, за да е конкурентна със съседките си, това коментира Константин Занков, главен експерт в Институт за анализ и оценка в туризма, в предаването "В развитие" с водеща Цветисиана Костова.

Очаква се летният сезон у нас да бъде добър за всички форми на туризъм не само за традиционния морски, каза Занков. Тази година се наблюдава много ранни записвания, което бе необичайно за пандемичните години, когато туристите решаваха в последния момент къде ще почиват. Той допълни, че въпреки добрите условия юни месец, все пак пикът на туристите ще бъде юли и август.

Туристическият бранш трябва да наблегне на развитието на туризъм в четири сезона за курортите. Това се постига чрез алтернативни форми на туризъм, които дават възможност за работа извън пика на сезона. Развиването на различни форми туризъм дава конкурентоспособност на продукта и решава много проблеми на бранша.

„Не бива да забравяме, че туристическият продукт е хибрид от различни услуги и да промотираме за различни таргет групи туристи различни забавления, които те могат да изживяват на място. Не може да се конкурираме с Гърция чрез крайбрежието ни, защото виждаме колко е малка нашата плажна ивица на фона на тяхната. Трябва да гледаме комплексно на развитието на туризма, може да стимулираме цялостното изживяване – съчетаване на кулинарен туризъм, фестивален туризъм, море, разходки в планината, локални бизнеси, занаятчии и различни интереси.“

Съседките ни Гърция и Турция служат за добър пример за родния туризъм, като гостът обясни, че България има много какво да предложи, но за него е нужна колаборация в частния сектор. Засилено публично частно партньорство и добра комуникация между учебни заведения и бизнес би дала възможност на туристическия бранш да привлича и задържа кадри. Също така гостът каза, че целогодишните обекти рядко имат проблем с липсата на персонал, която се наблюдава в сезонните.

Развитието на технологиите дават възможност за имплементиране на много иновации в бранша. Гостът обясни, че България не се възползва от реклама в интернет пространството, както го правят Гърция и Турция. Софтуерните решения и изкуственият интелект могат да дадат по-добро преживяване на туристите и да повишат ефективността в работата на хотелиерите.

Държавата и бизнесите в дестинациите трябва да изградят различни и разнообразни туристически продукти, като се изготви маркетингова стратегия, която да комуникира правилните послания. Гостът каза, че ролята на държавата е да мотивира частният сектор да работи по-дълго време, а не само в разгара на сезона.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови