Руски депутат иска забрана за туризъм в Египет, Тайланд и Турция

Депутатът от законодателното събрание на Санкт-Петербург Евгений Марченко е започнал инициатива за въвеждане на забрана

на законодателно ниво на руските туристи за пътувания в Египет, Тайланд и Турция в името на тяхната безопасност.

Това съобщиха от Национална асоциация Българско Черноморие. 

Със съответно предложение, народният избраник се е обърнал към ръководителя на МВнР на Руската Федерация Сергей Лавров и ръководителя на Федералната агенция по туризъм Олег Сафронов.

Марченко обръща внимание на това, че в последно време регулярно се появява информация за смъртта на руски туристи на почивка в чужбина, а лидери в тази печална статистика са популярните места за ваканция – Египет, Турция и Тайланд. По думите му, именно в тези дестинации „не се съблюдават елементарни норми на безопасност”, които водят да смъртни случаи на руски туристи.

Към трагичните последствия водят аварии по пътищата, нарушения на правилата за безопасност на почиващите от страна на служителите в хотелите, криминални действия, отравяне с алкохол и газ в акваланги за подводно плуване. Освен това по мнение на депутата, руските граждани нямат нужния имунитет към местните заболявания, с което нарушават своето здраве.

„Отчитайки голямата разлика в нашия климат, начина на живот, санитарно-епидемиологическата обстановка, руснаците не получават желания резултат от своята почивка и нямайки имунитет към местните заболявания, навреждат на своето здраве. Към всичко това се добавя и нестабилната политическа обстановка, улични протести, безпорядък и терористични актове”.

Също по думите на депутата в изброените страни правоохранителните органи като правило бездействат, а някъде даже съзнателно прикриват престъпниците. Въпреки факта, че руските туристи донасят в Египет, Турция и Тайланд милиарди долари, което се явява основен източник на доход в тези страни, отбелязва Марченко.

Депутатът е убеден, че Русия може да предложи на своите граждани достойни алтернативи на популярните чуждестранни курорти – това са Златно колело, Алтайски край, Байкал, Черноморско крайбрежие, Каспийско море и много други уникални природни и опознавателни места за почивка.

Също така, Марченко отбелязва, че при невъзможност за приемане на пълна забрана за пътуване в Турция, Египет и Тайланд следва да се намали количеството на чартърните и регулярните полети към тези страни, да се въведе с тях визов режим, активно да се отразяват в средствата за масово осведомяване такъв род проблеми, които очакват туристите в тези страни, да се повиши стойността на застраховките живот и здраве при пътувания в тези дестинации. Също така той предлага Руската агенция по туризъм и МВнР на да призоват руснаците да се откажат от такива пътувания, а министерството на здравето на Русия да оповести на руските граждани инфекциозните и други заболявания, които ги застрашават в конкретните страни.

„Необходимо е спешно да се вземат мерки по същество по поставения въпрос на парламентарната сесия на Руската дума. Нямам особено желание да посягам върху правата и свободите на човека и гражданите – къде той да ходи и къде да почива, но ситуацията е вече доста напрегната” – отбелязва Марченко.

 

Съгласно справка от руската интернет търсачка „Яндекс”, в тройката на лидерите при търсене на запитвания от жителите на Москва се показват резултати Шарм-Ел-Шейх (Египет), Аланя (Турция) и Хургада (Египет). На четвърта позиция по рейтинг се оказва турския град Кемер. На пета и шеста позиция са курортите от Краснодарския край – Сочи и Анапа, седмата позиция се заема кримския курорт Алушта и затварят списъка турските курорти Сиде, Белек и Мармарис.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови