И министерството на туризма погна дивокъмпингуващите

Нова наредба осигурява човешки условия в къмпинзите по Черноморието

 

„Къмпингите задължително трябва да предлагат ток и вода, за да може да се осъществява едно нормално къмпингуване”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на разясненията на новата Наредба, която поставя по-високи изисквания към по-високо категорийните хотели и къмпингите и затяга контрола в туристическите обекти и ще влезе в сила след 6 месеца.

Къмпинзите трябва да предоставят точно определена площ за разполагането на палатки, а за караваните и кемперите трябва да има и водоснабдяване. За еднозвездните къмпинги теренът за палатка трябва да е минимум 32 кв. м, за двузвездните - 40 кв. м, а тризвездните – минимум 50 кв. м., колкото е приблизително една гарсониера.

"Не сме регламентирали диво къмпингуване. Задължително тези, които къмпингуват, трябва да отговарят на изискванията на наредбата", каза Ангелкова. Според Закона за туризма законен къмпинг е този, който отговаря на изискванията за местата за настаняване и притежава категоризация.

Местата за настаняване на гости и туристи се разделят на две категории. Клас А включва хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, а клас Б включва семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

Опростяват се изискванията към обектите от клас Б, с което се създават по-добри условия за семеен или малък бизне, каза още министърътс. Същевременно се повишават стандартите за висококатегорийните хотели – с четири и повече звезди, свързани с комфорта на туриста. Фиксирани са размерите и плоските екрани на телевизорите в стаите в най-високия клас хотели, съдържанието на минибара и др.

4-5-звездните хотели трябва да предлагат лукс, категорична е Ангелкова. Такива са например и изискванията към ресторантското обслужване и менюто. Закуската трябва да включва най-малко три топли ястия, включително едно от яйца и едно от месо, три хлебни или тестени изделия, масло и най-малко два, а за 5-звездните – и три различни вкуса на конфитюри, желета и мед и едно диетично ястие. Закуската трябва да съдържа и два вида пресни плодове, фреш, няколко разновидности на горещи напитки - със и без кафе, селекция от специални чайове, английски и индийски чай.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови