Преброиха делфините. Вижте колко са!

Общо 445 000 китоподобни индивида са преброени в шелфовата и дълбоководната зона на Черно море.

Те са от трите вида делфини, които обитават водите му : морска свиня – 65 000, афала – 87 000, и обикновен делфин – 293 000 индивида.

Това е записано в окончателния доклад, изпратен до Европейската комисия, с който официално се обявяват резултатите от приключилия проект за изследване на неблагоприятното въздействие на риболова върху китоподобните видове в Черно море, съобщи за в. „Черно море” Константин Михайлов, ръководител на секция „ Ихтиология” в Института по рибни ресурси. Той е член на научния комитет, регионален представител за Черно море на ACCOBAMS (в превод означава Споразумение за опазване на китоподобните бозайници в Черно море, Средиземно море и прилежащата зона на Атлантическия океан).

Международният проект е с участието на учени от Англия, България, Румъния, Турция и Украйна. Финансирането беше от Главна дирекция по морски въпроси и рибарство към ЕК във връзка с необходимостта от съвременен анализ на състоянието на популациите на делфините в Черно море и оценка на техния приулов от риболова, който е сред непосредствените и най-сериозни заплахи за тях понастоящем.

Този проект дойде много навреме и по отношение на многобройните оплаквания на рибарския бранш за застрашително увеличената популация на делфините, което било причина за рязкото намаляване на рибните ресурси.

Припомняме за тиражираните твърдения на риболовци, че техният брой вече надхвърлял 1,5 млн.; миналото лято само от Маслен нос до Ахтопол били наблюдавани 160 000 делфина, и то на „непрекъснати огромни пасажи, приличащи на многочислени стада черни биволи в пустиня”.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови