РИОСВ праска 100 бона глоба на Лукойл Нефтохим

Преработката на окислителни езера довела до адските миризми в Бургас

За нарушенията на Лукойл Нефтохим предвидената по закон глоба е от 10 до 500 хил.лв., заяви днес на пресконференция директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

В брифинга участваха и зам.-кметът по Европейски политики и околна среда Руска Бояджиева, и д-р Георги Митев, председател на Комисията по екология към Общинския съвет.

Ще бъде наложена санкция от един среден размер между 60 и 100 хил.лв., уточни шеката на екоинспекцията. Глобата се налага, след като при преработка в старите хранилища на нефтени отпадъци на рафинерията, разнесе остра, задушлива миризма на бензин и ацетон в няколко комплекса на Бургас. 

Комбинатът е нарушил клаузата на Комплексното разрешително, според която при определени метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието трябва временно да ограничи производствения капацитет на инсталациите си. Целта е да не се допуска завишени нива на миризми, независимо дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.Това съобщи директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова. 

Работата по изчистването и преработката на старите екощети, които са на три работни площадки - Росенец, до "Меден рудник" и на територия на предприятието, към момента е спряна, поясни Тонка Атанасова.

 „Това са екологични щети, трупани от създаването на рафинерията през 60 – те години Става впрос за стари отпадъци- керосин, мазут, политропилен. Всички са в тези екологични езера с размерите на стадион „Маракана“, каза директорът на РИОСВ. Коректно е да се уточни, че при проверките, които извършихме, нямаше превишени нива на опасните за здравето бензен, азот, сероводород и ацетон. Причината те да се усещат във въздуха са ниските температури, както и самата технология за рекултивация на езерата – с нагряване на нефтените отпадъци, заяви инж. Атанасова.

По указание на държавата, Лукойл Нефтохим Бургас трябва да ги рекултивира до 2020 година, но трябва да се търси съвременна технология, която да намали изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводород.

Комплексното разрешително на "Кроношпан" ще бъде променено като изискване към предприятието ще бъде да извършва 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха, допълни Атанасова. От екоинспекцията пък ще наложат на завода глоба от 40 000 лева.

ОЧАКВАЙТЕ ИНТЕРВЮ С ТОНКА АТАНАСОВА

Текст и снимка: meduzata.com  

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови