GDPR-ски вълнения: Жалбите към КЗЛД са скочили тройно

Почти тройно са се увеличили жалбите за злоупотреби с личните данни след влизането в сила на Европейския регламент за защита на личните данни.

В края на миналата година в КЗЛД са постъпили над 800 жалби на потребители, а това е очакван отзвук след сериозната разяснителна кампания във връзка с GDPR.

Европейският регламент промени значително начина, по който редица големи компании възприемаха личната информация на своите потребители. Впоследствие това доведе и до огромни санкции за технологичните гиганти.

Около 80% от жалбите за изминалата година са били основателни, но има и такива, които показва неразбиране в обществото - например къде да се потърси помощ при документни измами. От какво се оплакваме най-често - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на Венцислав Караджов, председател на КЗЛД и Юлия Пригонча, председател на управителния съвет.

"Най-честите оплаквания са за това, че дружествата, които предоставят различни комунални услуги, когато не е извършено съвременно плащане, наемат колекторни фирми", заяви Караджов.

По думите му гражданите считат, че където е изтекла погасителната давност, администраторът – т.е. фирмата, няма право повече да им обработва личните данни. Но ние не се произнасяме за давност, а дали администраторът има право да им обработва данните, а той има, защото има интерес да възстанови тези средства, които е изразходил, за да им предостави услугата.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови