Морски имот продаден на безценица на общински съветник

Земя в Кранево е била продадена на безценица от областния управител на общински съветник.

И двамата са от ВМРО. Закупеният терен е малко над 900 кв.м и се намира в началото на село Кранево, на главния път от „Албена” за Варна. 

„Занимавам се с търговия. Имах инвестиционни намерения, тръгнах да търся парцел за развиване на бизнес, по-точно складова база. Изключвам всякакви хотели, ресторанти, категорично държа да бъда разбран, че става дума само за склад”, каза пред bTV Ивелин Ройдев.

След проверка в кадастъра вижда, че в началото на селото, в бившия стопански двор на вече закритата земеделска кооперация, има парцел държавна собственост. „Заинтересувах се каква е процедурата. Подадох заявление с инвестиционно намерение, с всичко, цялата процедура и в следствие вече на моето заявление или моя интерес се обявил търг”, допълва Ройдев.

Търгът е проведен на 19 декември 2018 г. А първоначалната цена е 8045 лв. без ДДС. Според областния управител на Добрич Красимир Кирилов цената не е занижена и е определена по закон.

„Съгласно чл. 88 от правилника за прилагане на Закона за държавна собственост е указано, че при провеждане на търгове за продажба на имот, държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, която трябва да е актуална към момента на продажбата, увеличена с 10 на сто. Първоначалната данъчна оценка, за която имаме удостоверение от община Балчик, е за 7313,10 лв.”, поясни Кирилов.

Според юристи обаче началната цена е трябвало да бъде определена от оценител. Подобна оценка в администрацията не е правена. „По-скоро трябва да се обърнем към чл. 43 от Закона за държавната собственост, където се посочва, че когато държавата се разпорежда с имоти частна държавна собственост, се взема под внимание оценката на лицензиран оценител”, заяви адвокат Милко Пенчев.

Двама са кандидатите, които се явяват на търга – Ройдев и фирма от Пловдив. „Печели физическото лице със сума от 11 999 лева, а другото лице е предложило сума от 9239 лева”, заяви областният управител.

Така Ройдев печели търга с цена близо 13 лева на квадратен метър. „Предлагането за урегулирани парцели с ПУБ в село Кранево е на цени от 25 евро за квадратен метър. Но реално на какви цени се осъществяват сделки, нямам информация”, каза Галин Димитров, консултант в агенция за недвижими имоти в Балчик.

Спечелилият търга Ройдев е общински съветник в Балчик, избран от ВМРО, и е съпартиец на областния управител. И двамата са категорични, че договорки между тях не е имало. „Аз не определям цената. Заради самия факт, че аз излизам с името си, че съм играл с името си, не с прикрити и подставени лица, считам, че дотук всичко е било напълно нормално и законно”, категоричен е Ройдев.

„Нямаме оказан никакъв натиск, нито имаме някакви уговорки. Самата цена е формирана на база закона и не може да бъде по-ниска”, посочи и областният управител Красимир Кирилов.

Преди 5 години съседен имот е бил закупен от кооперацията за около 40 лева на квадратен метър.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови