Изграждат електропровод между Варна и Бургас за 83 млн. лв. 

Нов 400-киловолтов електропровод с дължина 80,250 км между Варна и Бургас възлага държавното дружество „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД,

съобщи actualno.com. 

Изграждането му е с прогнозна стойност 83 млн. лв. без ДДС, става ясно от публикувана обществена поръчка. Финансирането на проекта е обезпечено съгласно споразумение между ЕСО и Изпълнителната агенция по иновации и мрежи към Европейската комисия. 

Строително-монтажните работи са разделени на три обособени позиции. Първата започва от подстанция Варна и стига на около 1,2 км западно от село Бързица, община Провадия. Дължината на електропровода е 28,026 км., а пределната му стойност е 25 млн. лв. 

Втората започва от с. Бързица и завършва след шосето Сини рид – Рожден. Дължината на този 400-киловолтов участък е 30,401 км и е с прогнозна стойност 30 млн. лв. 

Третата позиция е за изграждане на нов далекопровод от крайната точка на предходната позиция до подстанция Бургас с обща дължина 31,803 км, като за 3,5 км от тях е предвидено изместване на трасето. Пределната стойност на последния участък е 28 млн. лв. 

При изпълнение на строителството за достъп до стълбовете ще се използват съществуващите горски, полски, общински и пътищата от републиканската пътна мрежа, както и полосата на трасетата за всеки електропровод. 

Подготовката на терена трябва да се изпълнява по начин, който не допуска увреждания на съществуващите конструкции и обекти, както и на тези, които са в процес на изграждане. Всички допуснати увреждания ще са за сметка на изпълнителя и следва да бъдат възстановени в първоначалното им състояние. 

Необходимите просеки в горските територии ще бъдат предварително почистени според учредения сервитут от възложителя. 

Допълнително почистване на саморасляци и подраст при строителството на новите електропроводи ще бъде задължение на изпълнителя, се сочи в документацията. Максималният срок за изпълнение на трите обекта е 480 календарни дни.   

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови