40 млн.лв., за да се движим с повече от 90км/ч по АМ Тракия

Ремонтът на магистралата от Чирпан до Стара Загора ще струва по 1 милион лв. на километър

Ремонтът на участъка от магистрала „Тракия“ от Чирпан до Стара Загора, за който преди повече от година се въведе ограничение на скоростта от 90 км/ч, ще струва около 40 млн. лева. 

Ограничението на скоростта ще остане, тъй като Агенцията „Пътна инфраструктура“ не разполага с достатъчен бюджет за отстраняването на неравностите по магистралата.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на депутата от БСП за България Георги Йорданов, публикуван на сайта на Народното събрание.

В началото на октомври кабинетът отпусна на Пътната агенция допълнителни 51 млн. лева, от които 45 млн. лева за неуточнени ремонти на републиканската пътна мрежа, които ще се възлагат на поддържащите компании. Явно ремонтът на участъка не е сред тях въпреки обещанието на регионалния министър ограничението да отпадне до края на септември, т.е. отсечката да бъде ремонтирана.

Трасето с неравностите е с обща дължина 40 км. Строителството е запонало през 2003 г., като първият подучастък е въведен в експлоатация през 2007 г., а вторият – през 2011 г., посочва се в отговора на Аврамова. Изпълнител е Сдружение „Рънуей – БГ“ с водещ партньор „Пи Ес Ай“.

Гаранционният период на отсечката е бил 5 години и е изтекъл. „Понастоящем за този участък от автомагистралата се полагат грижи по линия на текущото поддържане със средства от бюджета“, обяснява Петя Аврамова.

Според нея основните причини за неравностите са свързани с интензивния трафик, включително тежкотоварното движение.

Регионалният министър допълва, че от началото на тази година за текущ ремонт и поддържка на трасето в участъка между Чирпан и Стара Загора са похарчени над 1,6 млн. лева – почти 1 млн. лева за текущи ремонти, малко под 500 хил. лева за зимно поддържане и почти 140 хил. лева за ограничителни системи. 

Тези дейности имат временен ефект и не могат трайно да подобрят състоянието на настилката, казва още Петя Аврамова.

Състоянието на участъка е обследвано от експерти от Института по пътища и мостове, които са направили препоръки за необходимите ремонти, посочва се още в нейния отговор.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови