Троен скок на първоначалната такса искат таксиджиите

Първоначалната такса за повикване на такси да е фиксирана, като се равнява на три пъти минималната цена на километър пробег.

За това настоява обединение на 38 таксиметрови компании в страната, в т.ч. най-големите, и над 3500 шофьори. Разговори за изменение в тази посока се водят с транспортния министър Росен Желязков.

Съгласно Наредба 34 на транспортното министерство, която урежда таксиметровите превози, тарифите се определят от общината за съответното населено място.

В момента наредбата казва само, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

„Мярката е непопулярна, но тя е социално справедлива – ще доведе до повишаване на доходите на всички таксиметрови шофьори в цялата страна“, смятат от бранша. Според него с повишаване на таксата за първоначално повикване ще се преодолее и проблемът с отказа на шофьорите да качват пътници на къси разстояния. Повишаване на цените щяло да доведе и до по-високо качество на услугата.

От транспортното министерство нямат решение как ще се обоснове пред обществото евентуален скок на цената за първоначално повикване. Срещи с екипа на Росен Желязков предстоят и през следващите седмици.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови