Новата тактика на мигрантите - с бързи леки коли летят по АМ Тракия

Установено е, че лица от криминалния контингент се пренасочват към трафика на мигранти поради по-леките наказания, които предвижда законът.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия. Той отговори на въпросите на парламентарните групи на ПП, ДПС, "Демократична България", БСП и "Български възход" за зачестилите случаи на нелегална миграция и на инциденти с полицаи.

Мерките, които се предвиждат в законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс за мигрантите престъпници (каналджии) не са свързани само с увеличение на наказанията. Мигрантите, които са задържат в последно време, въпреки сложния начин по тяхното залавяне, мълчат и биват освобождавани от съда на следващия ден, посочи министърът.

Той разкри, че налагането на парична глоба не е достатъчна мярка, тъй като тези хора продължават с криминалните си деяния, след като бъдат освободени.

Наблюдава се и друга тенденция - трафиканти от цяла Европа идва у нас, за да вършат дейността си.

Новата тактика на мигрантите е да наемат бързи коли, с които да се измъкват през АМ "Тракия", изтъкна Демерджиев.

158 са ефективните наказания спрямо мигрантите, а 1932 производства са завършили с глоба. Народното събрание може да помогне на МВР с щатовете за полицията и да се отчетат необходимите средства за опазване на държавната граница от Закона за държавния бюджет, настоя Демерджиев.

"Ние нямаме автомобили, които да развиват 240 км/ч на магистралата, за да се борим с трафикантите. Налага се и ние постоянно да променяне тактиката си, за да противодействаме", уточни той. Министърът на вътрешните работи настоя да се промени законодателството, така че да се завишат наказанията за този род престъпления.

След като мигрантите видели, че полицията противодейства на техните опити да се измъкнат с бусове и автобуси, самите те също сменили тактиката си превозване на малка група хора с автомобили. Мигрантите не спират и не се подчиняват на сигналите на полицейската проверка. Другата тактика на мигрантите е, че карат изключително бързо с голяма скорост, посочи вътрешният министър.

МВР е разработила и нова тактика в борбата си с нелегалните мигранти. Постоянно се променя тактиката на противодействие спрямо тактиката на каналджиите, уточни Демерджиев.

Според него много добре и много по-правилно е да има щат в Гранична полиция, служителите да бъдат добре обезпечени, обучени и да не бъдат командировани постоянно. Проведена е и среща между МВР и Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР), като синдикатите са поискали по-добро обезпечение на контролните органи. В поетапната работа ще бъдат задоволени техните потребности, увери Демерджиев.

Демерджиев добави, че гръцката и българската ограда за възпиране на мигрантите са несравними помежду си. Гръцката ограда била бетонна, с осветление, с необходимите наблюдателни кули и добре поддържан път. Нашата ограда нямала нищо общо с гръцката. Той обаче не е съгласен с твърденията, че целият мигрантски поток се е насочил към България. В момента през България не минават повече мигранти, отколкото през Гърция, посочи министърът.

Той открои, че в Гърция няма гонки с мигрантите, защото наказанията са много сурови и високи.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови