Ето за колко пари ще се купува стаж през 2023 г.

От Националния осигурителен институт напомнят, че "без промяна от началото на 2023 г. остава сумата, която лицата внасят за така нареченото закупуване на осигурителен стаж – 140,58 лв. за всеки недостигащ месец".

Тя няма отношение към увеличението на минималната работна заплата, а се изчислява като процент от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, родени преди 1 януари 1960 г., допълват от НОИ.

От 1 януари т.г. минималната възраст за пенсиониране се вдига с по два месеца за жените и с по един за мъжете. "Така вече жените трябва да имат навършени 62 години, а мъжете 64 години и 6 месеца", посочват от института. Възрастта за пенсия ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете и до 2037 г. за жените, когато ще се изискват навършени 65 години за мъжете и за жените, след което пенсионната възраст ще бъде изравнена, уточняват още от института.

Относно втората промяна - за осигурителния стаж, от НОИ обясняват, че през тази година жените трябва да имат положен осигурителен стаж от 36 години и 4 месеца, а мъжете – 39 години и 4 месеца. И стажът, както възрастта, ще продължи да расте до 2029 г. за мъжете, когато ще достигне 40 години, и до 2037 г. за жените, от които ще се изискват 37 години стаж.

От НОИ информират също, че хората имат право и на ранно пенсиониране, но не по-рано от една година преди навършване на пенсионната възраст за съответния човек и при условие, че е придобил пълния изискуем за него осигурителен стаж. "От 2023 г. от тази възможност могат да се възползват жените, навършили 61 години при стаж от 36 години и 4 месеца, както и мъжете, навършили 63 години и 6 месеца с наличен осигурителен стаж 39 години и 4 месеца", уточняват от осигурителния институт, цитирани от БТА. Тази пенсия се отпуска с пожизнено намаление от 0,4 на сто за всеки месец, недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст.

Според приетия удължителен бюджет пенсиите ще се повишат с 12% от 1 юли т.г., както предвижда швейцарското правило, тоест с 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от инфлацията, казват от института. "Ако парламентът не приеме други промени, минималната пенсия остава 467 лв., а така нареченият таван, който бе увеличен от 1 октомври миналата година, е 3400 лв. и за 2023 г.", коментират оттам.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови