Има ли основание горивата да са под 2 лв. за литър?

Тенденцията е цените на горивата да останат на тези нива или малко да поевтинеят. Това каза Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация за Bulgaria ON AIR.

От ГЕРБ призоваха служебното правителство да направи спешна проверка какво се случва с горивата, защото цените им все още са прекалено високи.

През последните дни цената на суровия петрол на световните пазари спадна под 80 долара за барел. Поевтиняването се усеща и на бензиностанциите в страната, но не достатъчно. Средно на пет дни има понижение на основните и най-често използвани горива с по една стотинка.

"Тенденцията е засега цените да останат на тези нива и малко да поевтинеят. Може би периодът е такъв, че има малко повече печалби за рафинериите", посочи Бенчев.

Според  бившия енергиен министър Делян Добрев, цената на горивото у нас трябва да е под 2 лв.

"Не може при цена на уралския нефт от 37 долара, бензинът и дизелът да са близо 3 лв. Това е пълно безобразие", коментира Добрев.

От Българската петролна и газова асоциация посочват, че цените по бензиностанциите са почти на нива от преди войната в Украйна. "Има инфлация от 20%, всички сметки също нараснаха. Природният газ, който също се използва при преработката на нефт, също поскъпна", поясни Бенчев.

Има и тревожна тенденция, свързана с недостиг на дизел по бензиностанциите в Европа. Според експерти, докато рафинерията в Бургас работи, няма да имаме проблеми с доставките за горива.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови