96% от българите се страхуват от бедност

Българите, в сравнение с другите граждани на ЕС, са най-силно притеснени от нарастващите разходи за живот, сочи проучване на Евробарометър. 

Заплахата от бедност и социално изключване и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави са следващите две теми, които предизвикват безпокойството на българските граждани. 

Според 53% от анкетираните българи, жизненият им стандарт вече е понижен, а други 28% очакват това да се случи през 2023 г. Нараства делът на гражданите, които са затруднени да плащат сметките си, като за България показателите са почти два пъти над средните за Европа.

Българските граждани са и по-недоволни, в сравнение с останалите жители на ЕС, от мерките на правителството за справяне с кризата.

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците, показват данните от последното проучване на Евробарометър за Европейския парламент, публикувано днес.

Междувременно подкрепата за ЕС остава стабилна и на високо ниво, като гражданите очакват ЕС да продължи да работи по решения за смекчаване на последиците от кризите.

Във всяка държава-.членка на ЕС повече от 7 на всеки 10 респонденти са обезпокоени от нарастващите разходи за живот, като най-високи са резултатите в Гърция (100%), Кипър (99%), Италия и Португалия (и двете с 98%). 

В България делът на респондентите, които са притеснени от нарастващите разходи за живот, се доближава до най-високите нива с 96%. Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи.

На второ място по честота на споменаване на европейско ниво с 82% е заплахата от бедност и социално изключване, следвана от изменението на климата и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, които са на трето място с 81%. 

Българските респонденти посочват на второ и трето място също заплахата от бедност и социално изключване и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, съответно с 86% и 85%, докато заплахата от изменението на климата остава по-назад с 69%.

Българските респонденти изразяват по-силно недоволство от средното за ЕС по отношение не мерките, предприети от националното правителство (21%), а по отношение на мерките, предприети от ЕС, резултатите са съизмерими със средните за Евросъюза - 32%.

По отношение на финансовото състояние на гражданите проучването показва, че последиците от поликризата се усещат все по-отчетливо. Почти половината от населението на ЕС (46%) заявява, че жизненият им стандарт вече е понижен поради последиците от пандемията от COVID-19, последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна и кризата с разходите за живот. Други 39% все още не са усетили понижаване на жизнения си стандарт, но очакват това да се случи през следващата година, което представлява мрачна перспектива за 2023 г.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови