При спецакция разбиха канали за трафик на мигранти 

Мащабна операция срещу нелегалния трафик на мигранти тече в цялата страна, съобщава БНТ.

Акцията се провежда под кодовото наименование "Хавала".

Става въпрос за полулегален метод за прехвърляне на пари, който се използва при плащане за организиране на трафик на хора.

Прокурори, следователи, полицаи и жандармеристи едновременно са атакували организатори на канали за трафик на чужди граждани от Турция, през България, за Сърбия и Румъния, а оттам - за страни от Централна и Западна Европа.

Вече има и задържани. За тях има оперативни данни, че са ръководили каналите за нелегално преминаване на турско-българската граница. Арестувани са и шофьори на превозни средства, с които мигрантите са били откарвани във вътрешността на страната. Открити са и незаконно пребиваващи в страната мигранти.

Спецакцията се провежда само броени дни, след като главният прокурор Иван Гешев посети Анкара, където се срещна с турския си колега и с вътрешния министър.

Към момента няма официална информация от прокуратурата и МВР.

Припомняме, на 8 декември Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген и дадоха зелена светлина само на Хърватия. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте отправи остри критики към граничния контрол на страната ни и несправянето с мигрантския натиск.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови