Хотелиери чакат пари за украински бежанци от април

Родни хотелиери алармират, че все още не са получили парите си, които им се полагат от държавата за настаняване на украинските бежанци.

"Не съм получавал средства от месец април до момента, без да имам обяснение за това, различно от възможността да са объркани личните номера на чужденците или адресите на настаняване. Това обаче няма как да се случи, тъй като системата е направена изключително просто", заяви хотелиерът Стоил Далевски пред Bulgaria ON AIR.

"Плащали са ми за едни и същи лица първите два месеца от програмата, но след това не получавам средства за същите тези хора. Не съм единственият с подобен казус, минимум 50 души лично са се свързвали с мен. Те очакват по-големи суми", разкри Далевски.

По думите му много хотелиери плащат по-висока лихва за кредитите си, натрупали са дългове в НАП и са разчитали на парите от държавата.

"Когато не ги получихме, ни запорираха сметките", обобщи гостът.

Как става регистрирането?

След пристигането си един украински бежанец се регистрира в даден хотел, след което от мястото за настаняване изпращат информацията в Единната система за туристическа информация. По-късно бежанецът се изпраща в лагер, откъдето си взима карта за временна закрила, а вътре описва къде точно ще пребивава. Данните влизат в система за управление на националната инвестиция и подлежат на одобряване, след което се очаква плащане.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови