Мигранти спят в изоставени къщи в селата до границата

Мигранти в обезлюдените български села. Какво правят там – само преминават на път за Западна Европа, но основният въпрос е застрашават ли по някакъв начин здравето и живота на самотните възрастни хора.

В Горни Коритен - село, близо до българо-сръбската граница, в самота, тишина и нищета - труднообясним живот живеят десетина жители, разпръснати в отдалечени и труднодостъпни махали. На една ръка от зелената граница със Сърбия, в някогашния център на селото срещаме 82-годишния Валентин Станоев. Останал сам преди година и половина, когато съпругата му починала. Оттогава, освен бежанци, наоколо други хора рядко вижда, разказва той пред Нова телевизия.  

„Минават бежанци, и скоро съм виждал, ама те тука една лампа, имаше лампи тука улични, намалиха та една да оставят тука, е това е площада тука, магазина, и за една лампа – икономии. Не смее човек и да излезе, да се покаже, като е тъмно. Виждал съм, ама от разстояние. Групи по 4-5 човека, виждал съм ги, ама не сега, скоро – преди 2 месеца съм виждал последно”, спомня си 82-годишният жител на селото.

Посегателства обаче от бежанците нямало, разказва ни възрастният мъж. Мигрантите понякога нощували в изоставени постройки, без да създават каквито и да е проблеми. Годините гурбет в Либия позволяват на Валентин да се разбира отчасти с мигрантите. Но до момента самотният жител на Горни Коритен не си е позволявал да се сближава с тях.

На 15 километра от Горни Коритен е общинският център Трекляно.

Местните там не усещат мигрантски натиск в момента.

„По едно време имаше, вече няма нищо. Справиха се граничните, вече оправиха всичко, направо от раз се справиха. Някакви канали си имат там техни, де да ги знам. Не, не, не, няма нищо нито разбито, нито откраднато, никой не се е оплакал по никакъв начин”, казва Илин Илинов, който живее в Трекляно.

Хората край границата са категорични, че не биха застанали на пътя на мигрантите и не биха опитали да спират движението им. „Това не е София - да видиш някой, да креснеш и да викнеш, и да ти обърнат и други внимание. Да не го изям аз, да ни е по-спокойно”, признава Илин.

В полицията в Кюстендил няма сигнали за посегателства върху частна собственост от страна на мигранти в района на Трекляно. В района има засилено присъствие на патрули на граничната полиция, на които местните хора разчитат много.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови