Горивата вървят нагоре, но няма да минат 3 лева 

„Поскъпването на дизела е сериозно тъй като е сезон на пътуването, освен това, това е горивото, което се използва за превоз на стоки.

Поскъпването на пропан-бутана се дължи на факта, че от първи август се въведе пълната ставка на акциза - 340 лв. на 1000 кг и това веднага доведе до една увеличение от 24 стотинки с ДДС на цената“, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Рязък дефицит на петрол на глобалните пазари се очаква, тъй като Саудитска Арабия намалява добива си. Това показват заключенията от най-новия месечен доклад на Организацията на страните износителки на петрол, цитиран от bTV.

Добивът намаля миналия месец, тъй като най-големият производител в организацията - Саудитска Арабия приложи едностранно съкращаване на количествата, за да подкрепи пазарите, пише още в доклада.

През изминалата седмица петролът на ОПЕК поскъпна до цена над 88 долара за барел. Международната агенция по енергетика прогнозира, че растежът на търсенето на петрол ще отслабне до 1 милион барела на ден през 2024 година.

Всичко това ще доведе и до поскъпване на горивата у нас. През последния месец - в разгара на летните отпуски, цените вървят трайно нагоре.

На бензиностанциите литър бензин струва средно 2,71 лева, литър дизел - 2, 67 лв., а пропан-бутан 1,13 лева.

В сравнение с миналия месец, горивата са увеличили цените си с между 15 и 25 стотинки на литър.

Търговците отчитат, че поскъпване има, но казват, че е неизбежно след като цените на световните пазари растат.

„Поскъпването на дизела е сериозно тъй като е сезон на пътуването, освен това, това е горивото, което се използва за превоз на стоки. Поскъпването на пропан-бутана се дължи на факта, че от първи август се въведе пълната ставка на акциза - 340 лв. на 1000 кг и това веднага доведе до една увеличение от 24 стотинки с ДДС на цената“, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Очакванията на експертите са в близките дни цените на най-масовите горива да не надминат 3 лева за литър, но повече яснота за пазара очакват да има есента.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови