Измамна рекламна схема: Отиваш за подарък, тръгваш си с кредит 

Обаждания от чатботове се оказаха замесени в схема за финансова заблуда на пенсионери. Възрастни хора подписвали договори за заем за хиляди левове, без да разберат какво всъщност се случва. 

Поканата е за събития, на които им обещават подаръци. Но накрая възрастните се оказват с кредит за покупка на масажна пелерина, йонизатор на въздуха, възглавници и завивка за хиляди левове, разкри разследване на Нова телевизия. 

Всичко за схемата 

„Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с Вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали?”. Ботът, който звънна на много от нас, представяйки се като Наталия, обиколи социалните мрежи и новините. Наталия обаче не е единствена. 

„Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм организатор на здравни събития. И тъй като това събитие е само за хора от София и околността, исках да се уверя, че и Вие сте от София”. 

Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. 

„Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата семейна половинка, защото ще пробва нашите масажи и ще получи подарък - смарт часовник”. Накрая се оказвате с подписан договор за заем за близо 5 000 лева за масажни уреди. 

Първият въпрос, когато отидете на въпросното събитие, е „Колко пари имаме?“. 

От фирмата ни съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения. 

Съветът към всички е да не посещават подобни събития.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови