Започва строеж на два жп надлеза по линията Пловдив – Бургас

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ започва изграждането на два пътни надлеза в междугарието Маноле – Белозем по жп направлението между Пловдив и Бургас. Дейностите по строителството се финансират със средства по Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Съоръженията са част от проекта за премахване на железопътните прелези и замяната им с пресичания на две нива. Изпълнител на договора е ДЗЗД „Инженеринг Надлези“, а неговата стойност е над 5.1 млн. лв. без ДДС.

Припомняме, че в края на миналата година НКЖИ завърши два жп надлеза в участъка Черноград – Българово, който също е част от жп линията Пловдив – Бургас.

Целта e да се гарантира максимална безопасност при пресичанията на пътна и железопътна инфраструктури и да се минимизира рискът от възникване на инциденти на тези места. Това ще доведе до възможността за по-голяма скорост на движение на влаковете и безопасно и комфортно пътуване за пътниците по жп направлението.

Успешната реализация на проекта ще допринесе за изпълнение на поетите ангажименти на България за развитие на железопътната инфраструктура, достигане на европейските стандарти в съответствие с политиката на ЕС и стабилното развитие на Транс-европейските транспортни мрежи, посочват от НКЖИ.

„Проектиране и изграждане на 2 нови пътни надлези на км 23+800 и км 26+306 в междугарието Маноле – Белозем“ е част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионен фонд, чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. и Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови