Агенция Митници събрала по-малко приходи заради рафинерията в Бургас

Агенция „Митници“ е събрала с около 7% по-малко приходи на годишна база към началото на април.

Това каза вече бившият финансов министър Асен Василев при предаването на властта на служебния министър Людмила Петкова.

Той оправда по-ниската събираемост на митниците със скромните постъпления от ДДС при внос на петрол

"тъй като „Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет в началото на годината“.

Припомняме, че от 1 януари рафинерията в Бургас не внася руски суров петрол, а разчита на суровина от Казахстан, Ирак и Тунис.

Официалните данни на Министерство на финансите показват спад на приходите от ДДС при внос с 3.7%. Това показва актуалният доклад за изпълнението на бюджета към края на февруари, в който пише, че

"намалението е най-значително при внос на инвестиционни стоки и промишлени доставки“.

Именно заради по-ниските приходи от ДДС при внос намаляват с 1.3% общите ДДС постъпления на годишна база, въпреки че в Закона за бюджета е заложен сериозен ръст.

Бившият министър се похвали и с 15% ръст на събраните приходи от Националната агенция за приходите (НАП). Те основно са по линия на ръста на заплатите в България и по-големите осигуровки, които влизат в бюджета.

Министърът се похвали и с 9.9 млрд. лв. средства във Фискалния резерв, „което е напълно достатъчно за нормалното функциониране на държавата“ при законов минимум от 4.5 млрд. лв. Справка на Economic.bg показва, че само преди месец – към 29 февруари – той бе в размер на 12.9 млрд. лв. Финансовото министерство не дава информация какви разходи са покрити с парите от резерва през последния месец и дали са правени плащания по държавния дълг.

Най-голямото харчене в последния месец на правителството пък бе изкупуването на дълга на „Топлофикация София“ от 1.6 млрд. лв. Средствата във Фискалния резерв варират в различните дни от месеца заради ДДС постъпления например и изплащане на пенсиите.

Новият финансов министър

Иначе новият финансов министър Людмила Петкова разчерта приоритетите на ведомството под нейна опека. Те включват осигуряването на средства за провеждането на избори 2 в 1 през юни, като план-сметката е 100 млн. лв.

Другите приоритети са влизането на България в еврозоната, сухопътния Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приоритет на ведомството остава и сливането на двете приходи агенции – НАП и Агенция „Митници“, чиято идея бе възродена от Асен Василев преди два месеца.

"По проекта не се предвижда съкращаване на служители. Всички експерти ще бъдат ползвани. Знаете за Шенген една част от функциите ще отпаднат, но кадрите ще бъдат пренасочени към други функции“, обясни Петкова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови