Огромни щети след вчерашните градушки

Вчерашните градушки, наводнения и бурен вятър нанесоха сериозни щети върху земеделската продукция в районите на Сливен, Стара Загора и Чирпан.

Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщи, че е изстреляла 600 ракети, за да предотврати още по-големи проблеми. Тази сутрин температурите са ниски, на места има условия за слани, предупреждават синоптиците.

В старозагорското село Зетьово има сериозни щети по реколтата. Такова  масово унищожение е имало през 2018 г. последно, казват местни агрономи.

Кметът на селото Иван Ганев обясни, че дворовете също са пострадали.

Повечето щети са на полето. Няма пострадали хора, след поражението всички земеделци докладваха, че 5000 декара пшеница, слънчоглед и царевица са унищожена.

В Сливенско също щетите са огромни. В новозагорското село Караново над 140 дка лозя са пострадали и хората казват, че не знаят ще има ли реколта.

Житните култури ечемик и пшеница в района също са унищожени, казват производители. 20-30 минути беше сух град, после започна дъжд, такова нещо не сме виждали, казват местните.

Жътвата където я има, ще е много трудна, на места няма и да влязат комбайни. Доста земеделци разчитат на своята реколта. Сега хората могат да разчитат на държавата и Министерството на земеделието и дано се вземат мерки, защото положението е страшно“, каза кметът на селото Николина Стефанова.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови