Грипната вълна настъпва, ваксините свършиха

Увеличават се пациентите с респираторни заболявания, причинени от вируси. Вече са регистрирани и първите случаи на грип. А пикът на грипната вълна се очаква по традиция през януари и февруари.

"Респираторните заболявания не са изненадващи за този период на годината, но покрай Ковид пандемията са останали на заден план", смята пулмологът д-р Александър Симидчиев. По думите му у нас в момента се разпространяват поне два вида - птичи и стандартният.

"Освен тези два, имаме и респираторен вирус, който предизвиква бронхоспазъм. В детските заведения има доста болни, педиатричните заведения започват да се запълват", констатира той.

У нас вече има и три потвърдени случая на свински грип, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са изчерпани в аптечната мрежа и в кабинетите на личните лекари.

"Пациентите, които се разболеят от грип, могат да кажат в колко часа е започнало – то започна изведнъж, тежка отпадналост, има и болка в мускулите. А когато си движите очите в една и друга посока и усещате болка - знайте, че имате грип инфлуенца", обобщи Симидчиев.

Експертите съветват да се спазва дистанция и при струпване на хора да се носи маска. А в началото на следващата година се очаква и пик на грипната вълна.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови